Vi bygger ut

Den senaste tiden har varit minst sagt hektisk! Förutom all träning och jobbet och att skjutsa ungarna hit och dit till olika aktiviteter som ligger utspridda över hela Stockholm, har jag och maken bestämt oss för att bygga ut huset. Vi har insett att vi måste ha ett rum till nu när barnen börjar bli större och att flytta finns inte på kartan. Vi älskar vårt hus och det ligger helt perfekt i en fin söderförort. Barnen trivs i skolan och grannarna är toppen. Nej, vi ska bygga ut och då kom jag på den grymma idén att samtidigt bygga in altanen. Det gör att vi kan bygga ett extra rum ovanpå utbyggnaden! En genial lösning om jag får säga det själv.

Vi har hittat en arkitekt

Så det blir en inglasad veranda, som vi dock kommer att isolera väl så att vi kan sitta där även på vintern. Samtidigt hjälper det till att värma upp det nya sovrummet ovanför, där äldsta dottern redan tjingat att hon ska bo. Vi får väl se, men varför inte. Så jag och maken har suttit och spånat på hur det ska bli, och vi kom fram till att vi skulle anlita en arkitekt här i Stockholm som kan hjälpa oss. Det tog ett tag men nu har vi genom en bekant hittat en kvinnlig arkitekt som verkar jättebra. Hon har koll på vårt område och vet hur man kan rita en utbyggnad som passar i stil med huset.

Svårt med bygglov

Arkitekten hjälpte oss att fixa bygglov, vilket inte är så lätt här - kommunen är petnoga med hur det ser ut. Grannarna har fått nej flera gånger eftersom de vill göra en utbyggnad som byggnämnden tycker är alldeles för stor. Trist för dem, men i ärlighetens namn är det nog tur för huset och för området.

Veranda året runt

Att bygga in altanen är faktiskt det jag ser mest fram emot. Som det är nu använder vi den ju bara tre månader på sommaren, resten av året är det för kallt, förutom om man kommer hem från ett långpass, då är det skönt att ta igen sig på altanen. Men vi kommer att göra tillbyggnaden ljus och fin, med många fönster. Maken kallar den redan groggverandan. Vårt hus är från 20-talet, så det är verkligen tur att vi har en arkitekt som har koll på stilen. På hennes ritningar ser det verkligen ut som att tillbyggnaden alltid funnits där. Bygget är tänkt att börja nu i maj, vi har skrivit kontrakt med en byggfirma här i Söderort som står för hela jobbet. Visst, det blir dyrt, men vi har båda heltidsjobb och huset kommer ju att öka i värde så det är bara att köra!

Planerar för framtiden

Faktum är att jag redan är inne i inredningsfasaden och håller på att kolla på möbler till ”groggverandan”. Jag och dottern har också haft skitkul nr vi kollat på möbler till det som antagligen blir hennes rum. Jag kommer ihåg känsla när jag själv fick eget rum första gången och slapp dela med syrran. Vilken frihet!

I alla fall, nu ska jag ut och springa. Blir en tremilare idag, riktig långkörare. Sedan pustar jag ut i vårsolen på verandan. Ha en fin dag!

 

2 Jul 2018