Våldtäkt i Göteborg betraktas som sexualbrott

Varje år rapporteras det om att det skett en våldtäkt i Göteborg. Det är inte bara en utan flera stycken. Siffrorna brukar ligga över 100-tals våldtäkter.

Bara under första halvan av 2021 hade över hundra våldtäkter anmälts i Göteborg. Vissa områden är särskilt utsatta och det är en sorg att kvinnor och unga flickor inte kan gå i fred på stan eller vara trygga i sina hem. Våldtäkt hamnar under rubriken sexualbrott då det sker ett övergrepp mot någons vilja.

För den som blivit utsatt för den här typen av våld är det viktigt att man får in en anmälan. Det kan vara svårt för den som utsatts, men ju snabbare en anmälan görs desto bättre. Den som blivit utsatt kommer bli undersökt av läkare och man kan i bästa fall spåra förövaren genom DNA från sperman, om det förekommit den formen av utlösning.

Vem blir dömd för våldtäkt i Göteborg?

Alla som utövar sex med en person som inte gett sitt samtycke begår en våldtäkt och kan bli dömda för brott. Det kallas sexualbrott och innefattar sådant som våldtäkt, sexuella övergrepp, koppleri eller sexuellt ofredande. Det är alltså inte bara själva akten av sexuell karaktär utan det som sker i samband med det.

Den som bidrar till att ett övergrepp kan ske eller till och med är med och sammanför personerna kan bli dömd. Det kallas koppleri. Här har det oftast med prostitution att göra och kvinnor liksom män används för att kopplarna ska kunna tjäna pengar på de sexuella tjänster som dessa människor tvingas utföra.

5 Sep 2023