Tunnhåriga män i överflöd

Man talar ofta om att den manliga krisen vid 40 år är extrem. Det är då mannen inser att han levt halva sitt liv och det är då han börjar förverkliga sina drömmar. Det kan helt plötsligt bli tal om att skaffa motorcykelkörkort, det kan stå en ny sportbil på garageuppfarten, det kan bli tal om extrema utmaningar - bergsklättring, Vasaloppet, Stockholm Marathon - och i vissa fall kan det innebära, betydligt mer patetiska saker: skilsmässa och en avsevärt yngre flickvän.

De första förändringarna tycker jag inte är så farliga egentligen. Har man jobbat till sig pengar och har råd med en ny bil, motorcykel, båt - whatever - så spelar det väl ingen roll. Träning likaså: det är aldrig för sent att sätta igång att utmana sig själv. Det sista dock, det orkar jag inte ens kommentera - det är, som sagt, extremt patetiskt.

Däremot skulle jag vilja komma med ett påstående baserat på en egen empirisk studie. Jag skulle nämligen vilja säga att den manliga krisen inte har något datum. Istället så handlar det om ett specifikt tillfälle i en mans liv: då han börjar tappa sitt hår.

Jag har nämligen funderat mycket på det här. Varje gång jag är ute och springer, går på gymmet eller står på startlinjen till något lopp så ser jag “ägg” snarare än kalufser. Oavsett ålder på mannen i fråga. Håravfall kan drabba en man när som helst i livet, det kan komma plötsligt och det kan komma smygande.

Jag tror att det är startskottet för någon typ av existentiell kris och att träning då - precis som vid den berömda 40-årskrisen - blir en ventil för att hantera denna. Min undersökning kanske ska tas med en - rejäl - nypa salt; men gör gärna egna observationer nästa gång du springer eller går på gymmet: det handlar om åtminstone 60% tunnhårighet.

Genomför en hårtransplantation

Jag kan ibland känna att - ursäkta uttrycket - men vad fan. Spelar håret så stor roll? Uppenbarligen så är det så för många. Mitt råd är följande: genomför en hårtransplantation. Om håret är så viktigt för dig som kille - vi kvinnor bryr oss sällan om ert hår på det sätt ni tror - så finns det behandlingar som hjälper.

I Stockholm så finns en metod, en alternativ hårtransplantation som kallas FUE-metoden. En väninnas man genomförde nämligen en sådan hårtransplantation och nu - två år senare - så har han världens kalufs igen. Tydligen - och det som skiljer metoden åt från andra - är att man flyttar hårsäckarna separat och planterar dessa i området som saknar hår. Ett slags Robin Hood-upplägg där man tar från de rika och ger till de fattiga. Han tog för övrigt sitt hår från ryggen vid sin hårtransplantation.

Mitt andra råd: sluta bry er så mycket. Att ni tappat håret och börjat träna som en följd av detta är bara bra. Får jag välja själv så tar jag hellre en vältränad man utan hår på huvudet än en soffpotatis med lång lugg. Men, smaken är som bekant som baken. Har du stora problem - genomför en hårtransplantation (med fortsätt gärna träna också).

15 May 2018