Städning ger förvånansvärt bra motion

Får jag inte röra på mig blir jag lite grinig. För mig är det otroligt viktigt att få ta i, oavsett om det är i löparspåret, på gymmet, eller någonstans där mina kraftansträngningar faktiskt gör nytta, som när jag hjälper mina gamla föräldrar att hugga ved ute i sommarstugan till exempel. Fysiskt arbete eller träning, det är sak samma för mig, bara jag får använda min kropp så att jag efteråt kan få känna den där sköna tröttheten är jag nöjd.

Därför försöker jag att läsa in träning i allt. För mig är det träning att promenera fort till bussen om morgnarna, och jag går gärna några hållplatser längre bort än vad jag behöver för att få lite extra motion. På lunchen går jag ut och går lite, och till och med när jag sitter och jobbar försöker jag hålla kroppen igång.

En annorlunda form av träning

Med tanke på allt detta är det kanske inte så konstigt att jag räknar in även hushållsbestyren i träningen, och framför allt då städningen. Jag älskar att städa, dels för att det blir rent, vilket är väldigt viktigt för mig, och dels för att jag får använda min kropp. Att dammsuga och framför allt att skura golv för hand gör mig starkare. Att sträcka mig upp och rengöra skåpluckorna i köket gör att jag tänjer muskler och tränar oväntade muskler. Jag städar intensivt, och efteråt känner jag mig öm och trött i kroppen, precis som om jag tränat.

Allra bäst träning är det att städa utomhus, att kratta löv och dra skottkärran, att klippa häcken och rensa ogräs i rabatten, allt det som många människor bara gör för att det måste göras ser jag som nyttig träning, vilket gör att det känns roligare och även nyttigare.

Inte alla hinner med städning i Stockholm

Jag vet att jag är lyckligt lottad som hinner med att städa själv. Inte alla Stockholmare har tid att städa, det är långa restider och kanske har man barn som ska hitta på saker på kvällarna och måste fixas. Eftersom jag bara jobbar deltid är det där inte ett lika stort problem för mig. Men jag har många vänner som jobbar heltid och för dem har lösningen blivit att de tar hjälp med hemstädningen.

Att ta hjälp med städning är inte något som längre bara är förunnat de rika. Tack vare RUT har priserna på städning i Stockholm sjunkit rejält de senaste åren, och även en vanligt familj i Stockholm har råd med regelbunden städhjälp. Bara att få hjälp någon gång i månaden är guld värt, men många av mina kompisar har faktiskt städfirmor som kommer en gång i veckan. Hemma hos dem är det alltid välstädat oavsett när man kommer på besök. Precis som hos mig.

29 Mar 2019