Roligare ute och inne med markiser i Stockholm

När våren kommer kan man tillfälligt glömma mörker och kyla. Däremot behöver man oftast använda markiser i Stockholm för att hålla temperaturen lagom.

Det är en paradox, detta med klimatet och vädret i Stockholm. Stora delar av året behöver vi värma våra bostäder och kan inte lämna dörrar och fönster öppna utan risk för kylskåpstemperaturer. Eller rentav frystemperatur. Sedan kommer vår och sommar och plötsligt ändrar sig allt. Nu blir det för ljust och för varmt.

De flesta bostäder är, förklarligt nog, byggda främst för att vara täta och skydda mot kylan. När det nu blir ordentligt varmt måste man därför se till att skydda hemmet, sig själv och husdjuren mot överhettning. Inomhus fungerar det oftast bra med AC, men hur gör man för att kunna använda uteplatsen?

Markiser löser många problem

Att använda terrassmarkiser i Stockholm är ett smart sätt att skydda sig mot oönskad solbränna och värmeslag de dagar temperaturerna blir för höga och solen för intensiv. En altan eller terrass ska ju helst kunna användas så många dagar om året som bara är möjligt. Där fyller markisen en viktig funktion för att reglera temperaturen.

När det är tokvarmt kan man fortfarande sitta utomhus med behållning om man valt en lämpligt dimensionerad terrassmarkis. Regnar det fungerar markisen också. När temperaturerna är behagliga och man vill leka att man är vid Medelhavet är det bara att fälla in markisen igen. Det går liksom inte med ett fast tak… Handveva, fjärrkontroll eller automatik? Det väljer man själv.

13 Sep 2023