Plugga till ditt teoriprov – körkortet väntar

Du måste klara ett teoriprov innan Transportstyrelsen kommer att ge dig tillstånd att köra bil. Teorin utgör hälften av examineringen när du tar körkort.

Många inbillar sig att det bara handlar om att lära sig att gasa, bromsa, växla, parkera och hålla händerna kvart i tre på ratten när man ska ta körkort. Ingenting kunde vara mer fel. Visst, det är klart att den praktiska biten av själva körningen är otroligt viktig och helt central. Men den utgör bara hälften av examineringen.

Den andra halvan handlar om teorin. Du måste visa att du besitter kunskapen och mognaden som krävs för att bli en lämplig förare genom att svara rätt på ett större antal frågor. Dessa frågor rör allt från vad vägskyltar betyder till hur lång stoppsträcka du har eller hur mycket koldioxid som släpps ut under körningen.

Hjälp med teoriprov

Det går aldrig att komma ifrån momentet att lära sig körkortsteori om du vill ha den där åtråvärda lappen som ger dig frihet att köra bil. Enda alternativet du har är att borra ned näsan i böckerna och studera så mycket du bara orkar. Be föräldrar och vänner att förhöra dig till dess att du är redo.

Du kan också göra en del “testprov” där du får svara på frågor som kan tänkas komma på det riktiga provet. Det är ett bra sätt att förbereda sig på vad som komma skall. För kom ihåg – det spelar ingen roll hur bra du är på att köra bil om du inte också lär dig teorin.

25 Mar 2023