Nytt tryckkärl till villan beställt

Ibland kommer de där utgifterna som man aldrig riktigt räknat med. Som villaägare så står man med alla utgifter själv och det finns liksom ingen annan utväg än att öppna plånboken och betala. Vi har redan från start varit inställda på detta. Till skillnad från många av våra vänner så har vi sparat pengar varje månad för att vara redo att möta oförutsedda utgifter. Man kan inte dra ut i krig utan en krigskassa, eller hur?

Våra vänner har istället hittat externa finansiärer och lånat pengar när exempelvis deras värmepump gått sönder, taket sprungit läck eller när en dränering varit på tapeten. Vi vill minska våra lån och vara mer oberoende, inte tvärtom. Det har hela tiden varit vårt mål och lyckligtvis så har vi genom ett idogt sparande också lyckats gneta ihop ganska mycket pengar. Dessa pengar har, givetvis, varit frestande att använda. Lite semester, lite ny inredning, någon bra sak till barnen. Vi har emellertid varit motståndskraftiga i den frågan: pengarna ska gå till oförutsedda utgifter och inget annat!

Vem hade anat att den första oförutsedda utgiften skulle vara ett nytt tryckkärl? Så blev det iallafall. Vårt varmvatten slutade plötsligt att fungera och efter att ha haft en VVS-firma på plats för en inspektion och domen var alltså att ett nytt tryckkärl behövdes. Vi fick numret till en svetsare i Stockholm som var expert på att skräddarsy tryckkärl utifrån kundens behov. Vi har tydligen, enligt VVS-företaget, speciella behov sett till husets arkitektur och sett till placeringen av vårt nuvarande tryckkärl.

Who would know? Oavsett vilket så har vi alltså beställt ett nytt tryckkärl, tillverkat utifrån våra behov och som redan är i tillverkning av vår svetsare. Leveransen sker inom en vecka så det handlar inte om någon längre tid av kalla duschar - vilket barnen såklart uppskattar.

Vad blir nästa utgift?

Det här blev inte alls dyrt och det naggade bara lite på vår stridskassa. Vi har redan börjat gissa var nästa investering (för det handlar ju om det till syvende och sist) kommer att ske. Gissningen är taket. Vi har redan bokat in en takläggare som ska komma förbi och inspektera hur taket ser ut och ge oss ett tidsestimat för byte.

Där har vi annan sak att rekommendera: varför gissa när det finns proffs tillgängliga? Det går att spå i framtiden. Genom att ta hjälp av proffs så kan man slippa en massa dyra utgifter. Oavsett om det handlar om ett nytt tak, en dränering eller ett tryckkärl för varmvatten.

26 Jul 2021