Nya vägguttag - mer harmoni

Jag vet inte hur ni har det i ert hem, men i vårt så har det tidigare så fridfulla köket kommit att förvandlas till en krigszon. Det är ett äldre hus i Stockholm vi bor i och det ursäktar väl en del - men faktum är att våra vägguttag är för få och att detta är roten till att bråk. Ena ungen ska ladda sin I-phone, den andra ska ladda surfplattan, jag måste ha ström till mig Fit-Bit, gubben ska ladda högtalaren så att han kan spela musik medan han lagar mat.

Till detta så ska även uttag till brödrost, mixer, kaffebryggare och mikrovågsugn finnas. Kort sagt: ett överflöd av teknologi och ett underskott på vägguttag med bråk som följd. Bråk som nu ska förhindras genom en enkel, billig lösning på ett stort problem.

Vi kontaktade en elektriker som kopplade in fler vägguttag. Så. Himla. Skönt. Placering av dessa vägguttag var det bästa. De gamla har vanliga platser; men nu fick vi välja fritt. En större dosa (heter det så) sattes i köksön; vår elektriker kunde gå genom ett underskåp och integrera elen i bänkskivan - snyggt och väldigt tidsbesparande. De andra sitter på ställen som inte stör.

Jag hatar att ha en massa sladdar i köket och i synnerhet så har ovansidan på mikrovågsugnen kommit att bli en riktigt piedestal för allehanda teknologi. Inte längre - det vägguttaget blev nämlige flyttat till en annan del av köket.

Kostnaden för en elektriker i Stockholm var värd sin vikt i guld

Det blev billigt också. Jag hade räknat med att en elektriker skulle kosta betydligt mer, men dels så undersökte min man priserna noga. Han som aldrig brukar bry sig satte plötsligt sin ära i att hitta den bästa elektriker som fanns i Stockholm; han ringde runt till olika företag, tog in offerter och ringde till och med till en massa referenser. Helt otroligt.

Men, det gjorde stor skillnad i pris. Det skilde ganska många tusenlappar mellan den dyraste och den billigaste firman. Det andra var att vi hade möjlighet att använda Rot-avdraget för tjänsten. Den elektriker vi anlitade jobbade alltså mot en statlig finansierad rabatt på 30% - ett belopp som var draget redan på fakturan. Tackar.

Vi passade även på att genomföra en elbesiktning. Som sagt; huset i Stockholm är inte av dagens datum och då vi inte visste hur elsystemet såg ut så var det lika bra att kolla. Elektrikern hade ingenting att anmärka på - det var inte ett toppmodernt system, men det var fullt fungerande och - framförallt: det fanns ingen risk för bränder. Något som jag annars brukar kunna få små förnimmelser om. Jag kan nästan bli kallsvettig då jag tänker på en gnista som tar fart och sätter eld på hela huset. Usch. Men, den risken finns alltså inte alls.

I denna blogg kan du läsa mer om att installera vägguttag och andra typer av elarbeten.

11 Sep 2018