När inte armarna räcker till

Vad gör man när det blir svårare och svårare att fokusera mellan långt och kort avstånd? När man försöker läsa texter i böcker och tidningar börjar man kisa för att hjälpa ögonen att fokusera. Det är oftast ett tecken på ålderssynthet och är inget farligt men är nog så irriterande.

Man märker om inte annat när armarna tenderar hålla boken längre och längre fram.. Då är det dags att skaffa läsglasögon. Många butiker och företag online saluför olika märken med olika inriktningar. Och det är helt andra priser än vanliga glasögon hos optikern kan man köpa flera stycken.

Enormt utbud på läsglasögon

Tidigare köpte man sina läsglasögon på bensinmacken med varierande kvalitet och tråkigt utseende. Nu är det andra tider. Det finns numera ett synnerligen brett utbud av läsglasögon på slipningar, storlek på linsen, färger och material på bågarna. Det finns till och med läsglasögon solskydd, som även skyddar mot UV och UVB, då det är svårt att läsa när solen ligger på.

Bågar

Läsglasögon med plastbågar - De klassiska läsglasögonen med plastbågar är fortfarande mycket populära. De flesta har fjäderskalmar som fjädrar skönt när man sätter på sig sina läsglasögon. Det finns en mängd olika design och färger att välja på så det är lätt att hitta en som passar.

Läsglasögon med metallbågar - Ett par läsglasögon med metallbågar känns lite mer exklusiva. Vissa är utrustade med platskalmar och fjäderskalmar som fjädrar skönt. Det finns även här massor med modeller. 

Båglösa läsglasögon - Det har kommit läsglasögon som sakanr "ram" kring linserna. På dessa modeller sitter skalmen fast direkt i linsen. Dessa båglösa läsglasögon kallas också hålgarnityr. Även dessa har sköna fjäderskalmar. Halvgarnityr innebär att den nedre delen av linsen har en mycket tunn nylontråd som håller linsen på plats på bågen.  

Olika slipningar

Beroende på synfelet man har finns det olika slipningar och styrkor på linsen för bästa resultat. Man kan lätt testa på vilket avstånd man börjar få svårt att fokusera genom att flytta boken längre och längre bort.

Glasögon utan styrka

Men eftersom det är trendigt unmera med glasögon så efterfrågas det mer och mer om glasögon utan slipning. Det blir helt enkelt en snygg accessoar för den modemedvetna. Glasögonen kan säga mycket om en person. Det finns den moderna, tuffa, vågade och  framgångsrika stilen. Och eftersom man inte betar för slipningen kan man satsa mer krut på designen och kanske köpa flera beroende på vilket humör man är på.

17 Jun 2019