Lär dig köra privat: En guide till övningskörning och handledarkurs

Övningskörning är en fantastisk möjlighet för många att lära sig köra bil. Redan vid 16 års ålder får man tillstånd att övningsköra privat, och om man vill ha sitt körkort direkt när man fyller 18 år kan detta vara till stor fördel.

Att börja övningsköra vid 16 års ålder

Från det att man fyller 16 år får man ge sig ut på vägarna, dock inte ensam. Man behöver ha en handledare med sig under övningskörningen. För att bli en godkänd handledare måste man först genomgå en handledarkurs. Under denna kurs får man lära sig om olika aspekter av körningen, regler att följa och saker att tänka på. För att få tillstånd att övningsköra behöver man en licens från Transportstyrelsen, och för att få denna licens måste man ha genomfört handledarkursen och blivit godkänd. Det är faktiskt inte svårt att bli godkänd, man behöver bara vara närvarande under hela kursen och visa att man förstår och följer instruktionerna.

Krav på handledaren

Handledarkursen är inte bara för den som ska övningsköra utan också för handledaren. För att bli en handledare måste man vara minst 24 år gammal och ha haft sitt körkort i minst 5 år. När man genomfört handledarkursen får man rätt att vara handledare i 5 år för den personen man övningskör med. Om eleven vill övningsköra med flera olika personer måste även de andra handledarna gå igenom kursen. Dessutom måste man få ett godkännande från eleven att vara handledare för att kunna övningsköra tillsammans. Detta tillstånd bör alltid bäras med sig och kunna visas upp vid eventuella kontroller. Man kan gå till en trafikskola som erbjuder handledarkurs i Stockholm, så du kan välja den skola som passar dig bäst. Tiderna för kursen kan ofta hittas och bokas på trafikskolornas hemsidor.

4 Aug 2023