Kan Botox hjälpa mot migrän?

Jag har en väninna som lider av kronisk migrän som har testat de flesta läkemedel och behandlingar för att bota sin migrän. För något år sedan fick hon testa botox för att musklerna i huvudet ska slappna av mer och därigenom minska migränen. Det har hjälpt vissa gånger faktiskt. Vissa behandlingar hjälper mer än andra. Hon fick sin första botoxbehandling strax innan hon fyllde 40 år. Vilken lyx va? Botox i medicinskt syfte, gratis! Skämt å sido, anledningen är ju inte den roligaste. Kronisk migrän innebär att man har huvudvärk i minst 15 dagar varje månad, varav 8 dagar måste vara migrän.

Botox fungerar inte när migränen väl är framme, utan måste injiceras innan migränen framträder. Läkare tror att det blockerar smärtsignalerna som skickas till hjärnan. Det måste gå minst 12 veckor mellan botoxbehandlingarna, men därefter görs det vid behov. För att veta vilken behandling som är lämpad för just din migrän så bör du gå till en specialist som är kunnig på området.

Det finns även barn som lider av migrän, men där är det inte lika vanligt med botox som behandling.

Jag personligen är glad att jag är skonad mot migrän. Jag har träffat flera på min arbetsplats som lider av både kronisk migrän och tillfällig migrän som jag verkligen lider med. De försöker hålla sig i trim även fast de många gånger får avboka både träningstillfällen och PT-pass på grund av migränen. Men jag tror att ett hälsosamt liv gör det lite enklare att hantera. Kroppen mår alltid bättre om man tar väl hand om den, så oavsett anledning så ska man alltid försöka att röra på sig de dagar man mår bra.

Träningen ger även endorfiner som gör dig gladare och minskar chanserna till depression på grund av migränen. För den som inte vill träna på gymmet så kan även yoga vara bra för att lära känna sin kropp bättre. Det finns både gymkedjor och privata yogakliniker med duktig personal som hjälper sina medlemmar. En duktig yogainstruktör ser varje individs behov och kan ge värdefulla tips och råd. Bland annat så kan andningen vara extremt viktig när du har migrän och en yogainstruktör kan lära dig att andas rätt så du får så bra syreupptagning som möjligt.

Självklart fungerar inte träningen som botemedel för migrän, men det kan göra dagarna utan migrän lite enklare och ge kroppen mer energi. Det är dessutom vanligt med just depression och träningen kan hjälpa till att motverka det.

12 Jun 2017