Det är inte alltid man får det man betalar för

Är det inte nästa nalltid så att man tänker sig att man ska få det som man betalar för? Vad skulle du säga om jag sa att det inte är på det sättet? Jag lyssnade på ett radioprogram om konsumenter i programmet "Plånboken", på Sveriges radio P1. Det var riktigt intressant för de pratade om mode och kläder, och varför just vissa modekläder är så dyra. Vi som kunder har ju lärt oss att om ett klädesplagg är dyrt, beror det på att man får kläder med kvalitet, och särskilt märkeskläderna har just den kvaliteten och därför betalar vi ett högre pris på de klädesplaggen för att de har högre kvalitet än till exempel kläder från Hennes & Mauritz, som ju säljer kläder för nästan en spottstyver.

Vi betalar för ett märke på kläderna – inte för kvaliteten

Det visade sig, enligt forskare i programmet, att vi betalar för märket. Kläderna görs i liknande fabriker i låglöneländer. Det är märket på kläderna som sedan läggs på kläderna som vi betalar för. De sys på liknande sätt, skärs ut ur liknande tyger men får olika märken på kläderna. Och det är i huvudsak märket som vi betalar för. När det kommer till kvalitet, riktig kvalitet på kläderna, borde vi egentligen endast köpa kläder som sys här i Sverige. De som syr kläderna här, gör det itne på löpande band, utan gör det utifrån egna mönster och syr dem under relativt lång tid. Och då kostar de mycket mer än de kläder vi är vana att betala för i de flesta klädesaffärer som vi går till. 

Går att tillämpa på de flesta varor och produkter

Detta går att tillämpa inom de flesta områden när det kommer till konsumism. Det som vi konsumerar ska ju vara så billiga som möjligt. På samma sätt är det med make-up och skönhetsprodukter. Synar man dem riktigt noga ser man knappt någon skillnad på dem. Ändå har det ena ett mycekt högre pris än det andra. Tittat man på innehållet i billigare skönhetsprodukter, ser man att de har liknande innehåll, medan den ena produkten är mycket billigare än den andra. Även på detta områden köper vi den dyrare varan i tron att vi får en högre kvalitet på den dyrare varan. Men om man börjar syna produkterna noggrannt, ser man knappt någon skillnad mellan den dyrare varan och den billigare. Det finns en hemsida på nätet som gör dessa jämförelser.

3 Jan 2019