Dags för en golvslipning

Jag älskar Stockholm. Jag älskar pulsen i staden, jag älskar naturen, jag älskar möjligheterna till nöjen, jag älskar alla de olika stadsdelarna och jag älskar de olikheter som finns. Kort sagt: jag skulle inte byta Stockholm mot någon annan stad i Sverige och förmodligen heller inte i resten av världen.

Men, detta innebär inte att jag älskar allt. Man måste ha kritiska ögon också. Det som stör mig är - som för många andra - den eviga elefanten i rummet vid namn bostadsmarknaden. Själv har jag haft tur och lyckats köpa en bostad i rätt läge, sålt den i ett ännu bättre läge och hela tiden kunnat uppgradera mig rent boendemässigt. Jag inser att jag haft tur och jag inser att jag är lyckligt lottad i denna fråga. Många har inte den turen.

Nog om det och direkt vidare till en avart av bostadsmarknaden som jag verkligen avskyr. Har man lyckan att köpa en bostad i Stockholm för många, många miljoner kronor så börjar nämligen nästa projekt. Inreda och renovera. Jag mår dåligt över att se och höra talas om folk som A) köper en nyrenoverad lägenhet för en massa pengar och som B) renoverar allt innan de flyttar in.

Vad är det för stil egentligen? Att riva ut ett fräscht golv, ett nytt kök eller ett badrum av högsta kvalitet - bara för att man vill sätta sin egen prägel på det? Det är ohållbart i längden, både för den egna ekonomin och för hela vår miljö. Vi måste minska konsumtionen och vi måste återigen ta ett steg tillbaka och inse att man inte behöver fix what ain't broken.

En golvslipning i Stockholm är det bästa alternativet

Min poäng: det finns de facto andra lösningar om man, som det så vackert heter, vill sätta din egen prägel på en bostad. En golvslipning i Stockholm är ett tydligt exempel på detta. Genom en golvslipning så får man ett nytt golv - till en bråkdel av kostnaden mot vad det kostar att köpa ett nytt golv och riva ut det gamla. En golvslipning i Stockholm ger dessutom en möjlighet till förändring. Det går exempelvis att addera färg i ytbehandlingen, det går att få en varmare framtoning och det är fullt möjligt att få mer skydd genom att välja exempelvis lack.

Samma sak gäller för en köksrenovering. Hur många nya kök har egentligen sett sin skapare på Stockholms alla återvinningscentraler? Detta helt i onödan. Att lacka köksluckorna - det är ofta färgen som folk vill byta - tar inte speciellt lång tid, det kostar inte så mycket och det går dessutom att välja vilken färg som helst. Lackering av köksluckor och golvslipning i Stockholm: det är bara att googla fram företagen som erbjuder tjänsten. Varsågoda!

Puh, nu har jag äntligen fått bort den där stenen från mina axlar. Jag känner mig redan lättare i kropp och själ. Ni förstår min poäng va? Jag älskar Stockholm, men ibland så blir jag galen på invånarna och deras beteende i vissa frågor.

28 Jun 2021