Arbetstillstånd är inte nödvändigt för alla

Det är inte alltid du behöver ansöka om arbetstillstånd ifall du tillhör ett EU-land eller ett som är anslutet till EES-området. Men i andra fall behövs det.

Ska du jobba under en längre tid i Sverige kan du behöva ha ett arbetstillstånd trots att du tillhör ett land som är medlem i EU. Inom vissa yrkesområden är det dessutom obligatoriskt med ett arbetstillstånd. Är du medborgare i ett land utanför EU krävs det oftast att du har en arbetsgivare som faktiskt erbjudit dig ett arbete.

Det finns lite olika vägar att ansöka beroende på din situation. Det är bäst att du tar reda på alla fakta innan du kommer till Sverige för att arbeta. Gör du allt klart på hemmaplan så kommer det att gå så mycket smidigare.

Arbetstillstånd är alltid bra att ha för alla som ska arbeta utomlands

Det är alltid bra att ha ett arbetstillstånd att visa upp om du ska arbeta i Sverige. Du kan söka olika typer av arbetstillstånd beroende på vad det handlar om. Det kan vara ett tillstånd för korttidsarbete eller kanske för en säsong. I andra fall kan det röra sig tillstånd för ett högt kvalificerat arbete.

Det kan vara en segdragen process att få ett arbetstillstånd. Det är ett statligt verk som tar beslut och de brukar vara noggranna och är därför inte de allra snabbaste. Ställ därför in dig på att det kommer ta tid och förbered dig ordentligt. Var ute i god tid så slipper du känna dig stressad.

29 Sep 2023