Anmäl våldtäkt så snabbt som möjligt

Många drar sig för att söka hjälp när de blivit utsatta för våldtäkt. Men det finns flera anledningar till att man bör anmäla brottet så tidigt som möjligt.

Våldtäkter är tyvärr ett rätt stort problem i dagens samhälle, större än vad man kan tro. Väldigt många våldtäkter anmäls aldrig av olika anledningar. Ofta handlar det om att offret skäms eller mår för dåligt för att anmäla eller söka hjälp. Detta är ett problem som behöver lösas. I själva verket är det alltid bäst att anmäla en våldtäkt så tidigt som möjligt.

För att du som blivit utsatt ska få så bra hjälp som möjligt behöver du ta hjälp på en gång. Det gör att du får stöd genom hela processen. Att slippa att själv bära på det man gått igenom kan också göra stor skillnad. Din psykiska hälsa kan alltså gynnas av att ta hjälp på en gång.

Spåren från en våldtäkt försvinner snabbt

Att anmäla tidigt hjälper inte bara din psykiska hälsa, utan skapar också förutsättningar för att gärningsmannen ska kunna identifieras och dömas. Spår som polisen kan använda som bevis vid våldtäkter försvinner ofta efter ett par dygn. Polisen hjälper dig därför att ta tillvara på alla spår så fort du anmäler brottet.

Det är också viktigt att du genomgår en läkarundersökning så tidigt som möjligt för att fastställa eventuella bevis. Där tas det prover och skador kan dokumenteras samtidigt som du får hjälp. Även detta behöver ske tidigt. Det finns alltså många anledningar till att anmäla och söka hjälp så snabbt som möjligt.

8 Sep 2023